28 Mart 2024
  • Erzurum5°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

SU İZOLASYON HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Su İzolasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Su İzolasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

24 Şubat 2023 Cuma 10:06

Yaşam alanlarının su ve yağmur gibi dış etkenlerden korunması amacıyla birçok farklı uygulama yapılabilmektedir. Evlerde sıklıkla yaşanabilen rutubet veya nem gibi durumlar ise insan yaşamını özellikle solunum kapsamında tehdit edebilmektedir. Öte yandan binaların özellikle beton kısımlarının dayanıklılığını düşüren nem sorunu, deprem gibi doğal afetlerde büyük yıkımlara sebep olabilmektedir. Bütün bu olumsuz durumların yaşanmaması amacıyla tüm yapıların su izolasyon işlemlerinden geçirilmesi gerekmektedir. Su yalıtımı, korozyona karşı yapıları engellerken aynı zamanda binaların uzun ömürlü olmasını da sağlamaktadır. Bu ve daha birçok açıdan fayda sağlayan su izolasyon hakkında bilgi sahibi olunması amacıyla yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Su İzolasyon Uygulaması Nedir?

Binaların veya diğer yapıların, kullanım ömürlerinin artırılması ve dolayısıyla korozyon ya da sızıntılara karşı engellenmesi için yapılan işlemlere su izolasyon uygulaması adı verilmektedir. Birbirinden farklı membran ürünleri ile beton yüzeylerin kaplanması ile gerçekleştirilen bu işlemler, temelde suların ve yaratacağı etkilerin kontrol altında tutulması amacıyla gerçekleştirilmektedir. Binaların yapı güvenliğini koruyan bu işlemler aynı zamanda yaşam alanlarının konforu için de büyük önem arz etmektedir.

Sular, metal, ahşap, taş, tuğla veya beton gibi malzemelere zarar verebilmektedir. Bu zararların en aza indirilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen su izolasyon işlemleri, yapıların daha uzun ömürlü olmasını da sağlamaktadır. Bunun aksi durumlarda yani su izolasyonuna gereken önem gösterilmediğinde banyo, mutfak, tuvalet veya balkon gibi alanlardan bina içerisine su sızabilmektedir. Sızan sular ise duvarlardan veya zeminlerden betona kadar yürüyebilmektedir. Böylelikle beton malzemelerine zarar verebilen nem, binaların depreme karşı olan dayanıklılığını da düşürebilmektedir. İlk etapta ev içerisindeki rutubeti artıran sular, zaman içerisinde binayı tamamen çürütmeye başlamaktadır. Bu durumlara engel olabilmek amacıyla su izolasyonuna gereken önemin verilmesi gerekmektedir.

Su İzolasyonu Neden Önemlidir?

Su izolasyonu, yapıların kar, yağmur veya dolu gibi dış etkenlere karşı korunaklı olması amacıyla yapılan işlemler bütününü ifade etmektedir. Özellikle binaların içerden su alabilecekleri tuvalet, mutfak veya banyo gibi alanlarda titizlikle uygulanması gereken su izolasyonu, sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereklidir. Nem oranının fazla olduğu bölgelerde yaşayanların solunum yolları ile ilgili rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmamaları için gerekli olan işlemlerin yaptırılması tavsiye edilmektedir.

Su izolasyonu ile birlikte binaların kullanışlı olmalarının yanı sıra yapıların yükünü taşıyan donatıların zarar görmemesi amaçlanmaktadır. İçeriye sızan suların zaman içerisinde çökme veya kabarmalara neden olabileceği gibi özellikle doğal afetlere karşı binaları savunmasız bir hale getirebilmektedir. Bu ve buna benzer felaket senaryolarına karşı önlem alabilmek amacıyla su izolasyonlarının mutlaka titizlikle yaptırılması gerekmektedir.

Su İzolasyon Malzemeleri Nelerdir?

Su izolasyon malzemeleri, yapıların veya binaların dayanıklılıklarını artırmak, aynı zamanda konforu sağlamak için tercih edilen ürünlerdir. Bu noktada tercih edilecek olan su izolasyon malzemelerinin kaliteli ve kullanışlı olmaları önem arz etmektedir. Örtü kısımları için sentetik ve bitümlü membran ürünler tercih edilirken, sürmeler için ise çimento, poliüretan veya akrilik bazlı malzemeler seçilmelidir.

İzolasyon işlemlerinden sonra ise yapı kimyasalları ile birlikte derz malzemeler kullanılmalıdır. Böylelikle yapılardaki su izolasyon işlemleri tamamlanmaktadır. Ancak su izolasyon malzeme seçimi sırasında son derece titiz davranılmalıdır. Malzemelerin binaya olan uyumu ve aynı zamanda yaşanacak olan sorunlara karşı en etkili ürünlerin seçilmesi gibi durumlara mutlaka dikkat edilmelidir. Bu nedenle su izolasyon malzeme seçimlerinin profesyoneller tarafından yapılmasına özen gösterilmelidir.

Su İzolasyon Malzemeleri Nasıl Kullanılır?

Su izolasyon malzemeleri genellikle en çok evlerde ve yaşam alanlarında tercih edilmektedir. Evlerin çatıları, balkonları, mutfakları ve banyoları bu anlamda su izolasyonu için şart olan alanlar arasında gösterilmektedir. Yağmur, dolu veya kar gibi doğal sorunların binalara verebilecekleri zararlar ilk olarak bu alanlarda görülebilmektedir. Buna bağlı şekilde su akmaları veya çökmelerin yaşanmaması için ilk etapta bu alanlara müdahale edilmesi gerekmektedir.

Binaların dayanıklılığını artırmak ve sorunların önüne geçebilmek amacıyla özellikle katlı yapılarda her kat için ayrı izolasyon yapılması tavsiye edilmektedir. Duvar ve cephelerde de su izolasyon malzemeleri kullanılmalıdır.

Su izolasyonları sadece yağmur, kar veya dolu gibi etkenler için değil aynı zamanda yeraltı sularından korunmak amacıyla da gereklidir. Yapıların temelleri sıklıkla yeraltı sularının yarattığı basınçlara maruz kalabilmektedir. Bu noktada sadece beton atmış olmak bu basınç için yeterli olmamaktadır. Bohçalama tekniği adı verilen yöntemde, membran tabakası ile birlikte binanın temelinin su izolasyonu ile sarılması gerekmektedir. Bitüm esaslı membranlar bu durumlarda yeraltı sularının içeri sızmasını engellemekte ve binaların daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

Protan Turkey ile Su İzolasyonunu Şansa Bırakmayın!

Su izolasyon uygulamaları, yapıların ömrünü ve dayanıklılığını doğrudan etkilemektedir. Türkiye’deki yenilikçi tesisinde yüksek kalite standardına sahip su yalıtım ve izolasyon malzemelerinin üretimini gerçekleştiren Protan Turkey, yapılardaki beton ve donatıların sağlam ve dayanıklı kalmasına yardımcı olmaktadır. Protan Turkey adresinden ürünleri inceleyebilir, size özel çözümler için iletişime geçebilirsiniz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.