20 Ocak 2025
  • Erzurum-4°C
  • İstanbul5°C
  • Ankara2°C

SURİYE 2600 ASKERİNİ KAYBETTİ

Suriye 2600 askerini kaybetti

04 Haziran 2012 Pazartesi 21:08

Suriye, 15 Mart 2011’den bu yana devam eden şiddet eylemlerinde 2600 polis ya da askerini kaybetti. Ülkede son aylarda günde ortalama 15 - 20 askerin cenazesi kaldırılıyor.

Resmi verilere göre, Suriye’de şu ana kadar olayların başladığı 15 Mart 2011’den bu yana 2600 güvenlik görevlisi (asker ya da polis) hayatını yitirdi. Birleşmiş Milletler’in sayımına göre ise ülkedeki şiddet eylemlerinde 10 bin kişi yaşama veda etti. Suriye’de çok sayıda kimliği açık olmayan, ‘cihadçı’ olarak tanımlanan silahlı eylemci, güvenlik güçleriyle çatışıyor. Çatışmaların sonucunda son aylarda günde ortalama 15-20 askerin cenazesi kaldırılıyor. Ülkede dün de 25 asker ya da polis memleketlerinde toprağa verildi. Şam kırsalı ile Humus, İdlib, Halep ve Lazkiye’deki çatışmalarda ölenler arasında yüzbaşı, üsteğmen ve astsubaylar da bulunuyordu.
Esad’dan Hula’daki katliama lanetleme Bu arada Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad, Halk Meclisinin 1. Yasama Döneminin başlaması münasebetiyle Meclis’te bir konuşma yaptı. Yeni anayasa sonrasında oluşan parlamentoda konuşan Esad, milletvekillerinin seçiminin Suriye’de reform konusunu sorgulayanlara karşı bir tokat olduğunu ifade ederek, ülkenin karşılaştığı sorunun siyasi reform eksikliğinden ziyade terörizmden kaynaklandığını ifade etti. Esad, muhalefetle diyalogun mümkün olduğunu da dile getirdi. Halk Meclisinin çiftçinin, işçinin, memurun, askerin, aydının, doktorun, kadının, erkeğin, küçüğün, yaşlının, tüm bileşenleri ve kesimleriyle tamamen halkın meclisi olduğuna vurgu yaptı. Beşşar El-Esad, Humus’un Hula köyünde katledilen çoğu çocuk 108 kurbanı kastederek, “Katliamı lanetliyorum. Böyle bir katliamı canavarlar bile yapmaz. Katliamla ilgi eğer üzülmezsek demek ki insan değiliz. Televizyonda acı dolu sahneleri gördüğümüzde kalbimiz kanadı. Hula’da tanık olduğumuz sahneleri ne Arap dili, ne de insanlık dili tasvir edemez! Terörizme karşı koymaya devam edeceğiz” dedi. Ülkede güvenlik durumunun alarm verdiğini belirten Esad, “Milli güvenlik kırmızı çizgilerde, ona dokunanı af etmeyeceğiz” diye konuştu. Esad konuşmasının sonunda, sosyal adaleti sağlama ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamada el ele çalışmanın gereğine işaret etti. Esad ayrıca siyasi sistemi modernleştirmeye devam etme sözü verdi.
Fransız işgalinden sonraki en tehlikeli süreç Meclisin yeni yasama dönemine Suriye’nin Fransız işgalinden beri en kritik ve tehlikeli bir süreç içinde başladığına işaret eden el-Esad, Suriye’yi hedef alan bölgesel ve evrensel hamlenin karışında durmanın kolay olmadığına işaret ederek, aynı zamanda reformlara uyum sağlamanın ve bu reformları pekiştirmenin de bir o kadar güç olduğunu kaydetti.
Maskeler düştü Suriye’de krizin başlamasına bir yıldan fazla bir zamanın geçmesiyle durumun daha çok netlik kazandığını ve bir çok maskenin düştüğünü belirten el-Esad; krizdeki uluslararası rolün zaten on yıllardan beri bilindiğini söyledi. El-Esad; sömürü ve işgalin ise zaten her zaman bulunduğuna fakat bu bağlamdaki yöntem ve yüzlerin değişik olduğuna işaret ederek; bölgesel misyonun ise kendi kendini deşifre ettiğini belirtti. El-Esad krizin başından beri birçok kimsenin siyasi çözüm konusunda çok şey söylediğini fakat bu kimselerden hiç birinin şu ana kadar siyasi çözüm ile krizin başından şu ana dek tırmanan terör arasındaki bağlantıdan söz etmediğine dikkat çekti.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.