SÜRÜCÜ KURSLARINI SEVİNDİRECEK ‘TRAFİK ÖĞRETMENLİĞİ BRANŞI’ ÖNERİSİ
AK Parti grubu adına söz alan Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ülkenin gelişmesinde insan kaynağının önemini vurgulayarak Ak Parti iktidarı döneminde kurulan üniversiteler ve akademik gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
23 Şubat 2018 Cuma 17:50
TBMM Genel Kurulunda, ‘‘ yardımcı doçentlik’’ kadrosu yerine ‘‘doktor öğretim üyesi’’ kadrosunun oluşturulmasını öngören, ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında ki 518 Sıra Sayılı Kanun Teklifi üzerine AK Parti grubu adına söz alan Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ülkenin gelişmesinde insan kaynağının önemini vurgulayarak Ak Parti iktidarı döneminde kurulan üniversiteler ve akademik gelişmelerle ilgili bilgi verdi.
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, TBMM Genel Kurulunda AK Parti gurubu adına yaptığı konuşmasında 518 Sıra Sayılı Kanun Teklifi’ni değerlendirdi. Milletvekili Ilıcalı Üniversitelerdeki eğitim tecrübesine değinerek ’’Yaklaşık otuz yılı aşkın üniversite hayatım var; yirmi üç yıl Yıldız Teknik Üniversitesi, sekiz yıl Bahçeşehir Üniversitesi, az bir süre de İstanbul Ticaret Üniversitesi.Doçentlikteki sözlü sınav komisyonda da gördüm çok önemli. Mühendislikte bence çok önemli sözlü sınav,orada savundum ama diğer dallarda muhalefet partileri de bunun aleyhinde görüş bildirdiler. Yani bizim dallarda, mühendislikte iki kere iki dörttür. Burada herhangi bir yanlışlık olmaz ama diğer dallarda bazı haksızlıklar olduğunu gördük.’’ diyen Milletvekili Ilıcalı, ‘‘Ben de bu sınavlara girmiş ve burada birçok tecrübesi olan biriyim bu komisyonda da üye olmadığım halde görüşlerimi paylaştım. Yabancı dil puanının 70’ten 55’e düşmesi önemli değil. Önemli olan kişinin konusunda okuduğunu anlaması ve anladığını yazmasıdır. Bunun için de YÖK buna göre bir sınav sistemi belirleyecektir.’’ İfadelerini kullandı
Yükseköğretim Kanununda mutlaka değişime ihtiyaç var
İnsan gücü kalitesinin arttırılması noktasında en önemli unsurun eğitim olduğunu söyleyen Ilıcalı, ‘‘Çok sayıda doktora ve doçentlik jüriliği yapmış bulunmaktayım. Önceden kendisi de bu aşamalardan geçmiş bir kişi olarak burada bir kritik yapacağım. Yükseköğretim Kanununda mutlaka değişime ihtiyaç var. Bizim değişime ve gelişime ihtiyacımız var. Ülkemizin 2023 hedefine baktığımız zaman, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde diyoruz ki; neden Türkiye 2 trilyon dolarlık bir ekonomiye, kişi başına 25 bin dolarlık gelire ulaşmasın, 500 milyon dolarlık ihracatla dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girmesin. Bu şartların sağlanabilmesi için en önemli şey insan kaynağı ve eğitim.’’ diye konuştu.
2023 hedeflerine ulaşmak için yapılması gereken ve 2003’den beri AK Parti hükümetinin eğitim alanında yaptığı çalışma ve projelerden bahseden Milletvekili Ilıcalı, ‘‘Peki, 2023 hedeflerine nasıl ulaşacağız? Neler yapacağız? İnsan gücümüzün kalitesini nasıl arttıracağınız? Değerli Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da buradayken birkaç noktaya değinmek istiyorum. Tabi ki üniversiteden önce bizim için önemli olan, milli eğitim. Eğitim sistemimizde 2003 yılından itibaren toplam 63 milyar liralık bir yatırım yapılmış. Yaklaşık 953 bin bilgisayar dağıtılmış, 41 bin 500 okulumuzun internet erişimi sağlanmış, Fatih projesi ile 1 milyon 430 bin tablet bilgisayar dağıtılmış, 433 bin sınıfımızda etkileşimli tahta uygulaması, 4 milyar 650 milyon Türk lirası maliyeti ile 2 milyar 700 bin ders kitabı dağıtılmış, özel ve Milleti Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullardaki derslik sayısı 367 binden 755 bine çıkarılmış.’’ açıklamalarında bulundu.‘‘Tarihe bakıldığında yükseköğretim alanında, üniversitelerimizin büyük bir tecrübeye sahip olduğu görülecek. Mirasçısı olduğumuz medeniyetlerin bilime katkılarını, medrese tarzı yükseköğretim veren kurumlar ile güçlendiren ecdadımız bize üzerine güçlü bir yükseköğretim sistemi inşa edebilecek bir yapı bırakmış.’’ diyerek AK Partinin iktidarlık döneminde üniversite ve öğrenci sayısına dikkat çeken Ilıcalı sözlerine şöyle devam etti: ‘‘ 2002’den itibaren Ak Parti iktidarı döneminde 2002 yılında 73 olan üniversite sayımız bugün 187’ye ulaşmış. Öğrenci sayımız 7 milyon 700 bine ulaşırken, 2018 yılında Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerimiz için merkezi hükümetimizin bütçesinden 27 milyar 761 milyon lira bir kaynak ayrılmış. 2002 yılında 70 bin olan öğretim elemanı sayısı 155 binin üzerine çıkmış. Şehrimizdeki Atatürk Üniversitesi’ne bakıldığında 2003 yılında öğrenci sayısı 25 bin iken bugün bu sayı uzaktan eğitim açık öğretimle beraber 340 bine ulaşmış. Yine Erzurum’da 2012 yılında öğretime başlayan Erzurum Teknik Üniversitesi’nde öğrenci sayısı 550 iken bugün 3 bin 950’ye çıkmış durumda.’’
Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi Türkiye’nin en büyük yatırım projelerinden
Erzurum’u bilim yuvası haline getirecek olan Doğu Anadolu Gözlemevi Projesini anlatan Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Türkiye’nin en büyük yatırım projelerinden olduğunu söyledi. Projenin 2020’de tamamlanacağını belirten Ilıcalı, ‘‘Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde Doğu Anadolu gözlemevi projesi yapılıyor. Bunun için milli eğitim Bakanımın şahsında kalkınma bakanına teşekkür ediyoruz. Türkiye’nin en büyük yatırım araştırma projesi olan Doğu Anadolu Gözlemevi Projesinin çalışmaları halen devam ediyor. Doğu Anadolu gözlemevi 3175 metrelik Palandöken’de zirveye konuyor. Türkiye büyük potansiyele sahip dünyada kendi teleskopunu ve görüntüleme sistemini, milli olarak tasarlayıp üretebilen sayılı ülkeler arasına girecek.’’ diye ekledi.
Trafik Öğretmenliği Branşının Açılması
Konuşmasında önerilerde bulunan ve trafik kazalarına dikkat çeken Ilıcalı, ‘‘Trafik dersi zorunlu öğretmeni yok. YÖK yok yanımızda mutlak suretle trafik öğretmenliği branşının açılmasını Yüksek Öğretim Kuruluna arz ediyorum.’’ diyerek trafik dersi için sürücü kurslarında çalışan 35 bin öğretmenden yararlanabileceği söyledi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Erzurum Olay
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.