24 Kasım 2024
  • Erzurum6°C
  • İstanbul5°C
  • Ankara0°C

TARİHİ ESERLERİ KURTARAN KORKUT'UN 1800'LER ÜZÜNTÜSÜ "ESKİ ERZURUM'U NASIL KAYBETTİK"

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, Prof. Murat Küçükuğurlu'nun 1800'lerin Erzurum'unu dönemin Rus, İngiliz ve Fransız haritalarından yola çıkarak hazırladığı haritasını inceledi.

Tarihi eserleri kurtaran Korkut'un 1800'ler üzüntüsü  "Eski Erzurum'u nasıl kaybettik"

15 Mart 2018 Perşembe 11:36

Mahalleler, hanlar, hamamlar, saraylar keşke bu değerler günümüze kadar gelebilseydi. Ali Korkut, haritada ismi silinmiş hanlar, hamamlar, kervan saraylar, değirmenler gibi çok sayıda eserin yok olduğunu görmenin acı verdiğini söyledi.

Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, tarihçi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ve Murat Türker Tüfekçi’nin Rus, Fransız ve İngilizlerin çizdiği haritalardan yola çıkarak hazırladığı ‘Osmanlı dönemi Erzurum’ haritasını inceledi.  Eski Erzurum'un değerlerinin korunamamasının tarihi hatıralar, kültür unsurları olduğu gibi milli servetin de kaybedilmesi olarak değerlendirdi. Belediye Başkanlığı döneminde Muratpaşa Camii, Hamamı ile Ahmediye Medresesi çevresini kötü yapılaşmadan kurtararak Muratpaşa Kent Meydanını gerçekleştiren Ali Korkut, Yakutiye Medresesini de içine alan Yakutiye Kent Meydanıyla ile tarihi değerleri gün yüzüne çıkaran Erzurum'un ilk belediye başkanı olmuştu. Ali Korkut, bunların yanı sıra yok olup yıkılmaya yüz tutan İstanbulkapı'yı restore ve çevre düzenlemesiyle kurtarmış, Üç Kümbetler Projesi ile 26 ayrı sivil ve tarihi mimari eseri kültür adasına dönüştüren projenin de sahibi. Erzurum'da "tarihi koruyan adam" olarak öne çıkan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, “Keşke harita üzerinde gördüğüm değerlerimiz kaybolmasaydı” dedi.

 

Rus, Fransız ve İngiliz haritalarını birleştirdiler

 

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ile ‘Erzurum Arşivi’ni kuran Murat Türker Tüfekçi, kentin 400 yıllık geçmişine ışık tutacak bir çalışmaya imza atmıştı. 15 yıl süren bir alt yapı çalışmasından sonra 1829 yılındaki ilk Rus işgali sırasında komutan Uşakov’un çizdiği Erzurum krokisini ele alan Prof. Dr. Uğurlu ve Tüfekçi ardından 1840 tarihli Fransız ve 1855 tarihli bir İngiliz haritası buldu. Osmanlı, Cumhuriyet, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve tapu arşivlerinden de yararlanan Prof. Dr. Uğurlu ve Tüfekçi, geçen 400 yıl içinde kaybolan kent tarihini cadde cadde, sokak sokak tüm detaylarıyla ortaya çıkardı.

 

O Erzurum, bugün olsaydı

Yaşanan savaşlar, meydana gelen depremler ve Cumhuriyet yıllarındaki imar çalışmalarıyla kent tarihinin önemli bir kısmının kaybedildiği belirlenirken, ‘çekirdek Erzurum’un yer aldığı eseri Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut yakından inceledi. Haritanın içeriği hakkında Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu’dan bilgi alan Başkan Korkut, zaman içinde yok olan eserler karşısında üzüntüsünü gizleyemedi. Erzurum’un medeniyetlere beşiklik etmiş bir kent olduğunu anımsatan Başkan Korkut, “Osmanlı dönemi haritası gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş. Murat hocamızı tebrik ediyorum. Ancak ortaya çıkan sonuç bir hayli üzücü. Adını yeni duyduğumuz mahalleler, hanlar, hamamlar, saraylar keşke bu değerler günümüze kadar gelebilseydi. Bizim belediyecilik anlayışımız işte bunu gerektiriyor. Her bir adımımızı, geçmişimizi geleceğe, bir sonraki kuşaklara aktarmak için atıyoruz. Tarihi eserlerimize verdiğimiz değer ve önemi gerçekleştirdiğimiz projelerle ortaya koyuyoruz. Bugün başta Üç Kümbetler olmak üzere, tarihi Murat Paşa Cami ve eski Erzurum Evleri ile ilgili yaptığımız çalışmalar en güzel örneklerimizdir” diye konuştu.

Ali Korkut, önemli ölçüde kaybedilen eski Erzurum'un, yarının milli servetinin de kaybedilmesi anlamına geldiğini söyledi. Korkut, "En önemli işimiz, şehir olarak var olan mevcut tarihi eserleri layıkıyla korumak, yarınlara ulaşmasını sağlamaktır. Şehirde kültür turizminden beklentimiz var ise, ki çok büyük bir servetin üzerinde oturuyoruz. Bunları korumak ve çeşitli destinasyonlarla sunmak vazifemiz olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.