23 Ekim 2024
  • Erzurum9°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara17°C

TÖRENLER BAŞTAN AŞAĞI YENİLENDİ

Törenler baştan aşağı yenilendi

05 Mayıs 2012 Cumartesi 09:33

‘Milli bayramlar’ın kutlanma şekli baştan aşağı değişiyor. Devlet adına sadece 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda tören yapılacak.

Bayramlar yeniden düzenlendi. Artık geçit töreni,  stat  gösterisi yok.  Tek resmi kutlama 29 Ekim'de. Çocuklara koltuk devri de  kalktı. İllerin  kurtuluş törenlerinde düşman askerleri olmayacak. 3O Ağustos Zafer Bayramı’nın  ev sahibi ise artık  Cumhurbaşkanı. 19 Mayıs kutlamaları stadyumda  olmayacak.

12 Eylül 1980 sonrası yürürlüğe konulan ‘Ulusal ve Resmi Bayramlarda   Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ baştan aşağı yenilendi.   Bugün Resmi  Gazete’de yayımlanması beklenen yönetmeliğe göre,  29 Ekim,  23 Nisan,  19 Mayıs ve 30 Ağustos’ta yapılan milli bayramlar farklı  şekillerde kutlanacak.  Buna göre Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü  ulusal bayram olarak  belirtildi ve “Türkiye’nin içinde ve dışında  devlet adına yalnız 29 Ekim günü  tören yapılır” denildi. Diğer  bayramlardaki tören ve geçişler ise büyük oranda  kaldırıldı. 

19 MAYIS'TA STADYUMDA KUTLAMA YOK   Danıştay’ın ‘yürütmeyi durdurma’ kararı sonrası nasıl kutlanacağı  tartışma  konusu olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın akıbeti de  belli oldu. Yeni  yönetmeliğe göre Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan,  Genelkurmay Başkanı ve  devlet protokolünün katıldığı Ankara’daki  törenler sona eriyor. Resmi geçitin  ve gösterilerin yapıldığı stat  kutlamaları olmayacak. Bunun yerine Gençlik ve  Spor Bakanı Suat Kılıç,  günün anlam ve önemini belirten mesajını medya  aracılığıyla duyuracak.  Bakan, herhangi bir ildeki kutlamalarda hazır olacak.  Atatürk anıtı veya  büstüne çelengi de Gençlik ve Spor Müdürlüğü veya valinin   görevlendireceği bir bürokrat koyacak. 19 Mayıs törenlerinde geçit  olmayacak.  Her 19 Mayıs’ta sergilenen Samsun’dan getirilen bayrak ve  toprağın teslimi gibi  uygulamalar da sona eriyor.
RESEPSİYON KÖŞK'TE 29  Ekim Cumhuriyet Bayramı, devlet töreni ile kutlanan tek bayram  oluyor.  Cumhurbaşkanı Anıtkabir’e çelenk koyduktan sonra Çankaya  Köşkü’nde tebrikleri  kabul edecek. Törene katılanlar ve halkın bayramını  kutlayacak. Mevcut  uygulamada Cumhurbaşkanı Anıtkabir’e gittikten sonra  TBMM’ye geliyor ve  kutlamaları orada kabul ediyordu. Devletin, milli  bayramlarda tek resepsiyonu  29 Ekim‘de olacak. Çankaya Köşkü’nde  Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunu  verilecek.

23 NİSAN TÖRENLERİNE AYAR 23 Nisan  Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlama şekli de büyük  ölçüde değişiyor.  23 Nisan günü renkli görüntülere sahne olan dünya  çocuklarının devlet  yetkilileri tarafından kabul edilmesi, ilköğretim  çocuklarının cumhurbaşkanı, başbakan koltuğuna oturması uygulamaları  kaldırılıyor. O gün görevdeki Milli  Eğitim Bakanı günün anlam ve önemine  ilişkin bir mesajı medya aracılığıyla  duyuracak ve herhangi bir ildeki  törene katılacak. 23 Nisan’da da tören geçiş ve tebrikleri olmayacak.

TEMSİLİ ERMENİ ASKERLER OLMAYACAK Yönetmelik değişikliği  bütün milli bayram kutlamalarını sivillere  bırakırken, askeri özelliği olan  kutlamaları da askerlerden alıyor.  Yıllarca Genelkurmay Başkanlığı’nın ev  sahipliğinde kutlanan 30 Ağustos  Zafer Bayramı da ‘Başkomutan’ sıfatıyla  Cumhurbaşkanlığı makamına  bırakılıyor. Cumhurbaşkanı, kutlamaları kabul etmek  için artık orduevine  gitmeyecek. 30 Ağustos kutlamalarını Köşk’te kabul edecek.  Zafer  Bayramı resepsiyonu da yine orduevi yerine Çankaya Köşkü’nde  verilecek.
YERELDE BİLİMSEL TOPLANTI, KONSER, SERGİ , TİYATRO  OLACAK Hükümetin yönetmelik değişikliği mahalli kurtuluş günlerinde  yapılan  törenleri de etkileyecek. Mahalli kurtuluş günlerinde tören geçişi ve   tebrikler olmayacak. İlin kurtuluşunu simgeleyen ‘temsili Ermeni,  Fransız’ askerli gösteriler de yapılmayacak. Kurtuluş günlerinde, günün  anlam ve önemine  ilişkin bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma,  tiyatro, halkoyunu ve  konser gibi faaliyetlere yer verilecek.


Kaynak :  http://www.internethaber.com/30-agustos-kutlamalari-cumhurbaskanligi-gul-asker-agustos-resepsiyonu--423159h.htm#ixzz1tyTCZOJO


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.