24 Kasım 2024
  • Erzurum9°C
  • İstanbul7°C
  • Ankara-1°C

“TÜRKİYE’DE BÖLGESEL KALKINMA VE DAP” SÖYLEŞİSİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Atatürk Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Türkiye’de Bölgesel Kalkınma ve DAP” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

“Türkiye’de Bölgesel Kalkınma ve DAP” söyleşisi yoğun ilgi gördü

01 Aralık 2023 Cuma 17:25

Moderasyonunu Öğr. Üyesi Dr. Ş. Mustafa Ersungur’un yaptığı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi B-2 Dersliğinde düzenlenen söyleşiye, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen konuk oldu.
İktisat bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye katılan DAP Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Bölgenin kalkınması için kurulan DAP BKİ’nin çalışmalarını anlattı. Mesleki tecrübelerini de öğrencilerle paylaşan Demirdöğen, örnekler vererek kalkınma ile büyümenin aynı şeyler olmadığını söyledi.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin, 2011 yılında 642 sayılı KHK ile özel bütçeli ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına (Mülga Kalkınma Bakanlığı) bağlı bir kurum olarak kurulduğunu, 2013 yılında proje desteklerine başladığını ifade eden Demirdöğen, DAP BKİ’nin sorumluluk alanında 15 il (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van) ve 145 ilçe olduğunu söyledi.
Bölge il ve ilçelerindeki kamu kurum ve kuruluşların projelerine destek sağladıklarını belirten Demirdöğen, görevleri arasında Eylem Planları hazırlamak, bunların uygulanmasını koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek olduğunu dile getirdi.
Bölgenin gelişme potansiyeline uygun yenilikçi projeleri desteklediklerini ifade eden Demirdöğen, kaynakların büyük kısmının tarımsal projelere aktarıldığını belirtti. Bunları sulama, hayvancılık ve bitkisel üretim yatırımları olarak sıralayan Demirdöğen, “Bütçemizin yüzde 80’e yakın kısmını bu projelere aktarıyoruz” dedi.
Kurumsal kapasitenin artırılması ve beşeri sermayenin güçlendirilmesi projelerine önem verdiklerini dile getiren Demirdöğen, gerçek kısıtın kaynak olmadığını sözlerine ekledi. Okuma Kültürünün Geliştirilmesi, Muhtelif Kültür, Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması gibi projelere aktarılan payın yüzde 9 seviyesinde olduğunu, ayrıca yenilenebilir enerji, Sanayi Altyapısının Geliştirilmesi, Sınır İlçeleri Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Programı ve Rekreasyon alanlarının Geliştirilmesi projelerini de önceki yıllarda finanse ettiklerini belirtti.
Demirdöğen, söyleşinin sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı.
Etkinliğe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.