19 Ocak 2025
  • Erzurum-2°C
  • İstanbul5°C
  • Ankara4°C

ÜLSERE NE SEBEP OLUR

Ülsere Ne Sebep Olur

06 Ocak 2015 Salı 15:18

Mide ülseri kişinin hayatını yükse3k düzeyde olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. On iki parmak bağırsağı, sindirim sistemi, mide ve bağırsaklarda kimi zaman yaralar oluşmaktadır. Oluşan bu yaralara ülser adı verilmektedir. Mide de midenin salgılamakta olduğu mide asidi tarafından tahriş olması sonucunda yanma ve sancı oluşabilmektedir. Ülser hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen bir rahatsızlık olup daha çok erkeklerde görülmektedir. Kişinin yaşının ilerlemesi ile birlikte daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra rahatsız edici ve günlük yaşantıyı etkileyici şekilde kendisini göstermektedir. Ülserin belirtileri yemek yedikten birkaç saat sonra ortaya çıkmaktadır. Mide de rahatsız edici şekilde yanma, acı ve ağrı ile şişkinlik ve gerginlik belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilen birkaç hafta süre ile aralıksız kendisini gösterirken kimi zamanda bir süreliğine yok olmaktadır. Sigara, aşırı baharatlı yemekler, stres, aşırı alkol ve kahve tüketimi ülsere sebep olabilmekle birlikte genetik faktörlerde rol oynayabilmektedir.

Ülserin tedavi edilmesinde hekimlerin verdiği ilaçlar kullanılabilirken aynı zaman da meyve ve sebzeler ile de bu tedavi süreci desteklenebilmektedir. Ayva sindirim sistemine yardımcı bir meyve olup mide ülserinin de tedavisinde etkilidir. Hazımsızlık sorunlarının giderilmesi, tüketilen gıdaların daha kolay hazmedilmesi, bağırsak ve mide de ki yaraların kısa sürede tedavi edilmesinde yardımcı bir besin maddesidir. Sadece ülser rahatsızlığına olay faydaları ile değil ayva aynı zamanda da kış hastalıklarından vücudun korunmasını sağlaması ile de önemli bir meyvedir. Vücudun mikroplar ile mücadelesinde oldukça etkilidir. Yine anne sütünü arttırıcı özelliğe de sahiptir.

Daha çok hamur işlerinde ya da diş beyazlatma için kullanımı tercih edilen ancak son zamanlarda mide ve bağırsaklarda ki faydaları da görülen karbonat mide ve bağırsaklarda ki yaraların kapanmasında etkili rol oynamaktadır. Su ile bir tutam karbonatın karıştırılarak tüketilmesi sindirim organlarında oluşan yaraların kapanmasında yardımcı olmaktadır. Ancak karbonatın az miktarda kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşırı derecede karbonat tüketimi yaraların daha da artmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle uzman hekime danışarak tüketilmesinde yarar bulunmaktadır. Karbonat yine ülsere dönüşmemiş ama mide şikayetleri, yanma gibi durumlarda da etkili bir tedavi yöntemidir.

Karbonatın diğer bilinen yararları arasında diş beyazlatıcı özelliğinin yanı sıra kurumuş ayak derisinin arındırılmasında, ayak kokusunun giderilmesinde fayda sağlamaktadır. Ilık suya karbonat eklenerek 15 – 20 dakika süre ile ayakların bu suda bekletilmesi ölü ayak dersinin arındırılmasını kolaylaştırmakta ve ayak kokusunu gidermektedir. Yine saçlarında kepek sorunu olan kişilerin kepek sorunun çözümlenmesinde etkilidir. Şampuanla yıkanmış saca elma sirkesi ile birlikte karbonatla masaj yapılması kepek sorunun çözülmesini sağladığı gibi saçların daha parlak ve sağlıklı olmasını da sağlamaktadır. Karbonat ayrıca ter kokusunun oluşmasını da engelleme özelliğine sahiptir. Banyoda kol altları ve terleyen bölgelerin karbonat ile ovulması ter kokusunun oluşmasına engel olacaktır. 


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.