08 Eylül 2024
  • Erzurum13°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

UYGUR TÜRKLERİ'NE RAMAZAN YASAĞI

Uygur Türkleri'ne Ramazan yasağı

02 Ağustos 2012 Perşembe 00:45

Pekin yönetimi Müslümanlar'ın çoğunlukta olduğu Şincan'a baskılarını artırdı... -->

Pekin yönetiminin Müslümanların çoğunlukta olduğu 9 milyon nüfuslu Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yönelik baskılarına bir yenisi daha eklendi. Bölgede devlet memurları ve öğrencilerin Ramazan’da oruç tutması yasaklandı.
Yasaklama genelgesi bölge yönetiminin internet sitesinde yayımlandı. Genelgede, “Komünist Parti kadrolarının, devlet memurlarının (emekliler dahil) ve öğrencilerin Ramazan ayına özgü dini faaliyetlerde bulunması yasaklanmıştır” denildi.
Genelgede yasakların “Ramazan boyunca toplumsal istikrarın sağlanması amacıyla getirildiği” ileri sürüldü.
CAMİYE GİREMEZLER
Uygur halkına getirilen “Ramazan kısıtlamaları” kapsamında öğrencilerin Ramazan boyunca camiye gitmeleri de yasaklanırken, fitre ve zekât verilmesinin önü de kesildi.
Genelgede ayrıca, Komünist Parti liderlerinden, Ramazan boyunca yemek yemelerinin sağlanması için yerel yönetim liderlerine yiyecek “hediye” etmeleri istendi.
Yasakların Uygur bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden gruplarca protesto edilmesi ise gecikmedi.
Dünya Uygur Kongresi’nden yapılan açıklamada bu yasağın “Uygurların (Çinlilere karşı) direnişini daha da artıracağı” belirtildi. Açıklamada “Çin, Ramazan’da ibadeti yasaklayarak Uygur halkına idari yöntemlerle orucunu bozdurmaya çalışmaktadır” cümlesi dikkat çekiyor.
"Sıcak bölgelerde oruç tutulmayabilir"
Ezher Üniversitesi İslami Araştırma Akademisi, aşırı sıcak bölgelerde oruç tutulamayabileceği yönünde fetva verdi.
Ezher Üniversitesi İslami Araştırma Akademisi Üyesi ve Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib’in danışmanı Hamid Ebu Talib AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”Ramazan ayında sıcak bölgelerde yaşayan Müslümanlar, aşırı sıcakların devam ettiği ve orucun bünyeyi zayıflattığı durumlarda oruç tutmayabilir. Ramazan ayında bir bölgede sıcaklar artar ve oruç tutmak zor bir hal alırsa, o gün oruç bozulup başka bir günde kaza edilebilir. Çünkü oruç ibadetinin amacı insan hayatını tehlikeye sokmak değildir” şeklinde konuştu.
Ebu Talib, fırın işçileri gibi ağır işlerde çalışanların Ramazan ayında oruç tutmayıp, oruç tutmanın daha kolay olacağı zamanlarda kaza yapmalarının caiz olduğunu belirtti. Ezher eski Fetva Kurulu Başkanı Şeyh Abdulhamid el-Atraş’ta Ebu Talib’le aynı kanaati paylaştığını ifade etti.
Orucun insan hayatına zarar vermeyi hedeflemediğinin altını çizen Atraş, şiddetli sıcaklarda oruç tutmanın zararlı olduğunun kanıtlandığı bölgelerde oruç tutulmayabileceğini kaydetti.
Sudan İslam Fıkıh Akademisi de Ramazan ayında sıcaklığın artması sonucu oruç tutmanın zorlaştığı Sudan’ın başlıca liman şehri olan Port Sudan ve civar şehirlerinde oruç tutmamanın caiz olduğu fetvasını vermişti.
Port Sudan’da sıcakların 50 dereceye ulaştığına ve sıcaklık nedeniyle bölgeden başka şehirlere göç başladığına dikkati çeken Akademi, yetkili makamlara bölgedeki camilere elektrik ve kamu hizmeti verilmesi çağrısında bulunmuştu.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.