19 Ocak 2025
  • Erzurum-2°C
  • İstanbul6°C
  • Ankara4°C

UZUN SÜRE KARA BAKMAYIN!...

Uzun Süre Kara Bakmayın!...

25 Şubat 2012 Cumartesi 12:51

Kış aylarında birçok kişi göz rahatsızlığı sebebiyle doktora başvuruyor. Bu rahatsızlıkların temelinde gözün görme merkezi olan sarı renkli maddelerin bulunduğu kısmın soğuktan ve zararlı güneş ışınlarından etkilenmesi yatıyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ), Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nden Doç. Dr. Orhan Ateş, sarı nokta hastalığı diye tabir edilen bu duruma yakalamamak için güneşin zararlı ışınlarından koruyan gözlükler kullanılması gerektiğini belirtiti. Doç. Dr. Ateş, ayrıca kışın şiddetli geçtiği bölgelerde mecbur olmadıkça dışarı çıkılmamasını öneriyor.

Tıbbi adı 'makula dejeneresansı' olan sarı nokta hastalığının genelde yaşlılarda görüldüğünü anlatan Ateş, soğuk hava, çevreyi kaplayan karlardan yansıyan ve direkt gelen zararlı güneş ışınları bu hastalığın bütün insanlarda görülmesine neden olduğunu aktardı.

Güneşin, ultraviyole ışınlarının bu hastalığı tetiklediği bilimsel olarak kanıtlandığını açıklayan Ateş, karın uzun süre yerde kaldığı bölgelerde bu etkinin daha fazla olduğunu söyledi. Ateş, Türkiye'nin bazı bölgelerinde kar yağışlı gün sayısının 50'yi geçtiğini, karın yerde kaldığı gün sayısının ise 150'ye kadar çıktığını hatırlattı. Ateş, karın yerde kaldığı sürenin daha uzun olduğu bölgelerde bu hastalığın daha fazla görüldüğüne dikkat çekti.

Bu hastalığın oluşmasını engellemek için bazı tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Ateş, karın yerde uzun süre kaldığı bölgelerde yaşayan insanların koruyucu güneş gözlüğü takmalarının, göz sağlığı yönünden faydalı olacağını söyledi.

Sarı noktanın gözün arkasında yer alan, retina diye tabir edilen sinir tabakası olduğunu anlatan Ateş, görme keskinliğinin yüzde 90'ınına yakının bu bölüm sayesinde sağlandığını dile getirdi. Bu merkezin içinde sarı renkli maddelerin olduğunu kaydeden Ateş, "Sarı nokta hastalığı, 55-60 yaşından sonra gelişen okuma güçlüğü, dalgalı görme, çarpık, gibi rahatsızlara yol açan bir hastalıktır. Bu hastalık bir gözde başlar. Diğer göze geçme olasılığı iki sene içinde yüzde 90 oranındadır." şeklinde konuştu.

Ateş, sarı nokta hastalığının belirtilerini ise söyle sıraladı: "Çarpık görme, görüntünün yamulması, çizgilerin kırılması, netliğin sağlanamaması, görüntünün tam ortasında gri bir noktanın olması ve bu noktanın gittikçe büyümesi."


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.