26 Ocak 2025
  • Erzurum-9°C
  • İstanbul4°C
  • Ankara4°C

YOLSUZLUK, RÜŞVET, İHALEYE FESAT!.. İŞTE OPERASYONUN TÜM DETAYLARI

Yolsuzluk, rüşvet, ihaleye fesat!.. İşte operasyonun tüm detayları

18 Aralık 2013 Çarşamba 08:03

Türkiye dün güne dev bir operasyonla uyandı. Aralarında 3 bakanın oğlu, bir belediye başkanı, dev inşaat şirketlerinin patronları ve çok sayıda bürokratın da olduğu 79 kişi gözaltına alındı. Suçlamalar ise birbirinden vahim: Rüşvet, ihaleye fesat, yolsuzluk, tarihi eser kaçakçılığı...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada dün sabah yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili İstanbul Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ortak bir operasyon için düğmeye bastı. İstanbul ve Ankara’da eşzamanlı olarak yapılan operasyonlarda 28 noktaya operasyon düzenlenirken çok tartışılacak isimler gözaltına alındı.

3 savcı çok gizli yürüttü

Soruşturma, başında eski Ergenekon savcısı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz’ün bulunduğu Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar Bürosu’na bağlı savcı Celal Kara ve Memur Suçlarına bakan savcı Mehmet Yüzgeç tarafından yürütülüyor. Üç ayrı soruşturma aynı anda yürütülürken, soruşturmalardan birinin işadamı Ali Ağaoğlu, diğeri Reza Zarrab ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, üçüncüsünün ise Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’le ilgili olduğu öğrenildi.

UYAP’a bile girilmedi

Edinilen bilgilere göre soruşturmayı yürüten 3 savcı, İstanbul Başsavcısı’na haber vermeden düğmeye bastı. Büyük bir gizlilikle yürütülen soruşturmanın detayları, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) dahi girilmedi. Ankara’dan güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, üç bakan oğlunun da adının karıştığı operasyonu, gözaltılar başladığı sırada öğrendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı operasyonla ilgili yaptığı ilk açıklamada operasyonların kendi savcılıklarınca yürütüldüğünü ifade ederek, “Bir başsavcıvekilimiz de nezaret ediyor operasyona. Şu an için bilgi veremiyoruz” dedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu soruşturma aşamasında konu ile ilgili açıklama yapmasının uygun olmadığını belirtti.

Ankara’da 5 gözaltı

Operasyonda 56 kişinin Organize Şube Müdürlüğü ekipleri, 23 kişinin ise Mali Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri de sabah saatlerinde bazı adreslerde arama yaptı. Baskınlarda 5 kişi, gözaltına alındı. Gözaltına alınan 5 şüpheli, Ankara’da emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul’a gönderildi.İşte suçlamalar

Gözaltılar kamuoyunda büyük dikkat çekerken suçlamalar da oldukça vahim. Gözaltına alınan kişiler, ihaleye fesat karıştırma, hayali ihracat, yasadışı para transferi, vatandaşlık işlemlerinde yolsuzluk, imar usulsüzlükleri, rant yolsuzluğu, rüşvet, yerel yönetimlerin imara açmadığı arazilerin rüşvetle bakanlık üzerinden illegal olarak imara açılması, Fatih Belediyesi’nin SİT alanındaki arazilerinin bakanlığın gücü kullanılarak imar ve inşaata açılması, Marmaray Projesi’ne ciddi zarar vereceği halde rüşvet karşılığında bazı arsalara imar ve inşaat izni vermek gibi suçlarla suçlanıyor.

‘Kültür Varlıkları müdürleri tarihi eserleri sattı!’

Operasyonda Sirkeci Büyük Postane Caddesi’ndeki Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri’nin bulunduğu binaya gelen polis buradaki dosyalara el koydu. Operasyonda İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yener Çavdar (Beyoğlu, Eyüp, Kağıthane ve Şişli’den sorumlu), 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Raşit Şentürk (Süleymaniye dışında Fatih İlçesi’ndeki tüm yenileme alanları, Tuzla ve Zeytinburnu yenileme alanlarından sorumlu), İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Günseli Aybay (Fatih ve Zeytinburnu’ndan sorumlu), 5 Numaralı Koruma Kurulu Üyesi aynı zamanda TOKİ çalışanı Yavuz Çelik, Eski röleve müdürü mimar Hüseyin Başçetin, iki kurul raportörünü de gözaltına alındı. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri’nin İddialara göre, Marmaray kazıları sırasında çıkan tarihi eserlerin kamuoyuna açıklanmadan el altından satıldığı ve Topkapı Sarayı’ndaki tarihi değerdeki eşyaların Arap Şeyhlerine gönderildiği öne sürüldü.

Kimler gözaltında?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Mali Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa düzenlediği operasyonlarda aralarında İçişleri Bakanı Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, işadamı Ali Ağaoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, işadamı Reza Zerrab, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Çevre Bakanı Danışmanı Sadık Soylu, Zafer Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürleri Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya, Rönesans İnşaat’ın sahibi Erman Ilıcak, Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Yorum İstanbul’un sahibi Osman Ağca, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yener Çavdar, 2 Numaralı Yenileme Alanı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Raşit Şentürk (Süleymaniye dışında Fatih İlçesi’ndeki tüm yenileme alanları, Tuzla ve Zeytinburnu yenileme alanlarından sorumlu), İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Günseli Aybay (Fatih ve Zeytinburnu’ndan sorumlu), 5 Numaralı Koruma Kurulu Üyesi aynı zamanda TOKİ çalışanı Yavuz Çelik, Eski röleve müdürü mimar Hüseyin Başçetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, yardımcısı Ahmet Emil, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Üyesi Salih Ogur, işadamı Ali Karaaslan, Şehir planlamacısı Aytaç Ölkebaş, eski Taşdelen Belediye Başkanı ve müteahhit Hüseyin Avni Sipahi’nin de olduğu 79 kişi gözaltına alındı.

7 kişiye arama kararı

Fatih Belediyesi hakkındaki iddialar arasında Marmaray projesi hattının geçtiği güzergahın 50 metre çevresine inşaat izni verilmesi yasakken, Akmercanlar isimli inşaat firmasının sahibi Gazi Akmercan’ın otel inşaatı talebine, Marmaray’ı yapan Japon mühendislerin ve Demir Yol Liman ve Hava Meydanları İşletmesi’nin olumsuz rapor vermesine rağmen otel inşaatı için ruhsat izni verildiği belirlendi. Başkan Demir dışında Başkan Yardımcısı Ednan Güler’in de gözaltına alındığı belirtildi. Öte yandan soruşturmayla ilgili olarak yedi kişi hakkında da arama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Bir bavul belge!

İşadamı Zarrab sabah saatlerinde Kanlıca’daki yalısından gözaltına alınırken, arama sonrasında polis ekipleri el koydukları dökümanlar ve gerekleri bir bavul içerisinden çıkararak emniyete götürdü.

Kaynak: Vatan Gazetesi


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.